Matti Suur-Hamarin paralympiakulta ja mitä Googlesta haettiin vuonna 2017?

Toivottavasti olet joskus tutustunut Google Trendsiin - hakukonejättiläisen työkaluun, jolla voit hakea esim oman alasi hakusanoja.

Tämän linkin takaa löydät tietoja siitä, mitä Googlesta haettiin Suomessa vuonna 2017.  https://trends.google.com/trends/yis/2017/FI/

google2017.JPG

Henkilöistä haettiin eniten toukokuussa menehtynyttä entistä presidenttiämme Mauno Koivistoa. Muusikko Alma julkaisi uutta musiikkia kesällä 2017, muusikko Jari Sillanpää pidätettiin huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta ja hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä. Sauli Niinistö ilmoitti toukokuussa 2017 asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksensä kautta. Yhdysvaltalainen muusikko Chris Cornell teki itsemurhan toukokuussa 2017 Soundgardenin keikan jälkeen Detroitissa, USAssa.

Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja sanoo tiedotteessa:  “Haku on muuttunut jatkuvasti keskustelevampaan suuntaan. Ihmiset etsivät suoria vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin joko kirjoittaen tai entistä useammin myös suoraan ääneen puhuen. Kysymyksen sisältävät haut ovat lisääntyneet 50 prosenttia viime vuodesta.”

Kaupalliset- otsikon alta löytyy aiheita, joita olettettavasti ihmiset ovat jollain tavalla olleet kiinnostuneita hankkimaan. 

Kaikkein eniten on haettu fidget spinneriä - pieni kolmisakarainen lelu, jonka keskellä on laakeri. Pyöräyttämällä sakaraa fidget spinner pyörii vinhasti. Lelusta tuli yhtäkkinen hitti, ja niitä tilattiin lapsille ja aikuisille nettikaupoista Kiinasta asti. Kysyntä oli valtaisa, mutta tarjonta pientä. Tämä buumi oli suurimmillaan huhti-kesäkuussa. Tällä hetkellä fidget spinnereiden haut lienevät jo laantuneet, koska tarjontaa on jokaisessa halpakaupassa yllin kyllin.

Tässä video 16.kesäkuuta 2017 SomeTime- tapahtumassa, jossa laitoin fidget spinnerin pyörimään nenäni päällä

SomeTime2017 Kasnäsin kylpylässä ja superhitti fidget spinner pyörimässä nenän päällä. Videon on kuvannut Sohvi Nyman.

Mitä näistä Goole Trendsin tiedoista sitten voi oppia? Esimerkiksi haku "Mikä liputuspäivä tänään on?" antaa hyvän artikkelin aiheen lähes mille tahansa yritykselle - seuraavana kalenterissa on 19.3 vietettävä Minna Canthin päivä, joka on myös tasa-arvon päivä. Mitä sinun yrityksesi voisi siitä aiheesta kirjoittaa tai millaisen some-päivityksen voisit tehdä?
Jos olet matkanjärjestäjä, mieti miksi TUI-konsernia on haettu paljon? Onko heillä ollut erikoistarjous? Jos toimit koulutusbisneksessä, tee video vaikkapa palkallisista vapaapäivistä. Ajankohtaisiin aiheisiin voi tarttua monin tavoin: Miten/Kuinka? - kategoriassa ykkösenä hauissa on Miten tehdä limaa? Lasten hittituote, jota valmistetaan käsittääkseni partavaahdosta, askarteluliimasta, piilolinssinesteestä ja perunajauhoista. Jos olisit K-Kauppias, varmasti kannattaisi myymälään asettaa pieni pöytä, jossa ohjeet liman tekoon sekä ainekset - tietysti kyltin "Ota kuva ja jaa somessa" - kera.

Käy myös tarkastelemassa Google Trendsin Nousussa olevat haut- kohdasta, josta esim toissapäivän haut, eli sunnuntai 11.3 näytti tältä:

tuoreimmat_haut.JPG

Googlen suosituimmat haut sunnuntaina 11.maaliskuuta 2018

TV1 Urheiluruudussa esiteltiin paralympialaisten osallistujia: haastattelussa mm toisen jalkansa onnettomuudessa menettänyt Matti Suur Hamari. Hän voitti lumilautacrossissa paralympiakultaa maanantaina 12.3.2018. 

Google Trendsiä käyttämällä opit uutta joka päivä - niin omasta kuin kilpailijasi bisneksestä, tällä hetkellä pinnalla olevista aiheista, yleisistä trendeistä, maailman muutoksesta ja ennenkaikkea omista asiakkaistasi!
Matti Suur-Hamari oppi lumilautailemaan olympiakullan arvoisesti!